Flottás ajánlataink
Ajánlatunk KKV-knak
Optimalizálja költségeit díjmentesen
Cégének, vállalkozásának a jelenlegi autópark kezeléséhez kapcsolódó adatainak és használati céljainak elemzése után (természetesen díjmentesen) javaslatot teszünk az Önnek a költséghatékony üzemeltetés kialakítására - kötelezettségmentesen.
Takarítson meg úgy pénzt, hogy közben még dolgoznia sem kell vele.
01
Miért?
Miért a Gablini? - Miért flotta? - Miért céges?
Miért a Gablini?
Miért a Gablini?

Kedvezményes vásárlás és üzemeltetés vállalkozásoknak - már egy autótól is!

Ön a saját szakterületén profi. Elsősorban profitot szeretne termelni, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy költséghatékony legyen. Mi pedig a saját területünkön vagyunk szakértők - több mint húszévnyi autóipari tapasztalat van már mögöttünk.

Szakértőink a céges autók (egy autótól a nagyobb flottákig, személyautótól a 4,5 tonnás tehergépjárművekig) költséghatékony beszerzésében és fenntartásában, illetve a jogszabályi környezethez való optimális alkalmazkodásban tudunk segíteni önnek.

Ami a Gablini flottaszolgáltatását megkülönbözteti a piacon, az a valódi ügyfélközpontúság és a tapasztalat. Akár egy autóról, vagy több száz járműből álló flottáról van szó, a megoldásaink mindig személyre szabottak, az ügyintézés gyors, a szolgáltatásaink pedig költséghatékonyak: márkakereskedőként a járművek beszerzéskor nem kell közvetítő cégre támaszkodnunk, és az üzemeltetés is házon belül történik.

 

Miért flotta?
Miért flotta?
 • Hatékonyság növelése
 • Teljes költség kontroll, Költség csökkentés
 • Kockázatok csökkentése
 • Likviditás növelése
 • Maximális szakértelem
 • Minden egy kézben

 

Miért céges autó?

Velünk nem kell megküzdenie, egy oldalon állunk!

Az a célunk, hogy vállalkozása számára a megfelelő járművet megfelelő áron biztosítsuk. Azaz:

 • Komoly flottakedvezmények (akár 30%) már egy autó vásárlásánál is
 • Vállalkozásának, könyvelésének megfelelő finanszírozás és költségelszámolás. Egy átlagos KKV autót vásárol, irodát pedig bérel! Miért gondolkodunk fordítva? Az ingatlan értékálló, az autó elveszíti az értékét.
 • Magyar rendszámos autó - nettó áron
 • Új autó kezdő befizetés nélkül

 

Miért flottaüzemeltetés?
Miért flottaüzemeltetés?

Biztos Ön abban, hogy jelenlegi flottapartnerénél jobb feltételeket más nem kínál a piacon? Vagy nincs is flottapartnere, hiszen melyik cég foglalkozna elérhető áron mikroflották (akár egy jármű) beszerzésével és üzemeltetésével?

A jelenlegi (és mindenkori) gazdasági helyzet minden vállalkozást a lehető leghatékonyabb költséggazdálkodásra ösztönzi. Flottaértékesítéssel és üzemeltetéssel természetesen több cég is foglalkozik. Ami a Gablini flottaszolgáltatását megkülönbözteti a piacon, az a valódi ügyfélközpontúság és a tapasztalat. Akár egy autóról, vagy több száz járműből álló flottáról van szó, a megoldásaink mindig személyre szabottak, az ügyintézés gyors, a szolgáltatásaink pedig költséghatékonyak: márkakereskedőként a járművek beszerzéskor nem kell közvetítő cégre támaszkodnunk, és az üzemeltetés is házon belül történik.

Tanácsadónk az Ön igényei szerinti autópark (Nissan, Peugeot, Hyundai, Kia és Infiniti személy- és kishaszonjárművek) kiválasztását tanácsadással támogatja, majd ellátja az adminisztrációs feladatokat a megrendeléstől a gépkocsik átadásáig, biztosítja, hogy a gépkocsik az előre egyeztetett időpontban, gyors, és problémamentes módon kerüljenek átadásra. Kedvező feltételeket (pl. flottakedvezményeket akár egyetlen autóra is - és akár a cége dolgozói számára is) kínálunk a vásárláson kívül tartós bérletre vagy lízingre is - az Ön számviteli igényeitől és lehetőségeitől függően.

 

02
Céges és flotta vásárlás
Méretre szabott ajánlatok
Méretre szabott ajánlatok
Méretre szabott ajánlatok

Akár egy autóról, vagy több száz járműből álló flottáról van szó, a megoldásaink mindig személyre szabottak, az ügyintézés gyors, a szolgáltatásaink pedig költséghatékonyak: márkakereskedőként a járművek beszerzéskor nem kell közvetítő cégre támaszkodnunk, és az üzemeltetés is házon belül történik.

 

03
Flottaüzemeltetés
Mi a flottaüzemeltetés? - Szolgáltatások
Mi a flottaüzemeltetés?
Mi a flottaüzemeltetés?

Az a tapasztalatunk, hogy szinte mindig lehet hatékonyabban üzemeltetni a járműveket.

Egy autója van, és még nem volt flottakezelője? A kezelésünkbe tartozó többi autóval együtt Ön ugyanazokat az előnyöket és kedvezményeket élvezi, mintha száz autóval rendelkezne.

Több járműve is van - sőt, jelenleg is van flottakezelője? Tegyen próbára minket! Budapesten és környékén 4 javítóbázissal rendelkezünk, így költséghatékonyan, házon belül tudjuk a flotta üzemeltetését intézni. Csereautó, 24 órás segélyvonal, hozom-viszem és sok egyéb kiegészítő szolgáltatásunk pedig az Ön kényelmét szolgálják - költséghatékonyan.

Kicsiknek és nagyoknak

Flottakezelés másképpen

Flottakezelés másképpen

 

"Kicsiknek és közepeseknek" - nem csak a nagy cégeket illeti meg a különleges bánásmód és a kiemelt kedvezmények mértéke az autópark kezelés tekintetében. Nekünk, minden egyes autó számít, mert tudjuk, hogy milyen költségei lehetnek már akár egy autónak is egy kisebb vállalkozásban. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogyan tudja gazdaságosabban üzemeltetni céges autóját...

 

"Flottakezelés egy autótól" - A flotta szó alatt a legtöbb ügyfél általában több autó kezelését, beszerzését értik és "megijednek" a szó hallatán, hogy őket úgy sem érinti, mivel csak egy autóval rendelkeznek. A flottakezelés már egy autó esetében is elérhető és gazdaságos az ügyfeleink számára, hiszen már egy autó esetében is sokat spórolhat, ha szakavatott és tapasztalt kezekbe adja az autóval kapcsolatos teendők, költségek gazdaságossá tételét...

 

"A kisflotta-specialista" - Cégcsoportunk is egy családi vállalkozás, amely a személyes jó kapcsolatokra építve alakítja ki ügyfélkörét. Partnereink nem csupán üzletfeleink, hanem személyes jó barátainknak tekintjük őket. Mi valóban tudjuk, hogy milyen nehézségekkel küzd egy kisvállalkozó, mint ahogyan azt is tudjuk hol és mennyit tud spórolni...

 

"KKV autópark kezelés" - Az első és legfontosabb költségcsökkentés egy autópark esetében, ha a flottakezelőt és annak költségeit kiiktatva, közvetlenül egy olyan autókereskedelemben és szervizelésben is jártas (több mint 22 éves tapasztalattal rendelkezünk) cégre bízza a költséghatékony üzemeltetés kidolgozását, mint a Gablini Flotta...

 

"KKV garázsmester" - Képletesen szólva, mi akkor is vigyázunk autójára, amikor ön éppen használja. Jó gazda gondosságával tesszük gazdaságossá autója üzemeltetését, valamit a segély vonalunk és a hozom-viszem szolgáltatásainkkal a nap 24 órájában észen állunk rendelkezésére állni, az ország bármely pontján is legyen...

 

Szolgáltatások
 • Kötelező gépjármű felelősség biztosítás és baleseti adó ügyintézése
 • Casco biztosítás
  Aktív kárrendezés , Biztosítások szervezése, bonyolítása és adminisztrációja, Biztosítási díjak fizetése Biztosító felé, Fedezetigazolások biztosítása gépkocsi használók részére
 • Management szolgálat
  Az üzemeltetési szolgáltatások biztosításának, szervezésé, kötelező szervizek és műszaki meghibásodások javításának megszervezése, bonyolítása, javítások ellenőrzése, költség optimalizálás, időközi analitikák, költség riport készítése
 • Karbantartás és Szerviz
  A díj tartalmazza a futamidő alatt szükséges kötelező szervizek és kopó-forgó alkatrészek költségét.
 • Gumiabroncs szolgálat
  A díj tartalmazza a futamidő alatt szükséges gumiabroncs-cseréket, a le- és felszerelést illetve a használaton kívüli abroncsok szakszerű tárolását.
 • Útsegély szolgálat
  Belföldi hatállyal, csereautó szolgáltatással.
 • Csereautó szolgálat
  Minden 12 órát meghaladó javítás esetén
 • Sofőr szolgálat (Hozom- viszem szolgálat)
  Minden szerviz és gumicsere esetén adott helyen felvesszük, és ugyanoda is juttatjuk vissza a járművet
 • Vételár biztosítás
  A szolgáltatás lényege, hogy totálkár (GFB és CASCO), illetve lopás (CASCO) esetén megtéríti azt a különbözetet a szerződőnek, ami a gépjármű megvásárlásának összege és a kárkori piaci értéke között fennáll
 • Vagyonvédelem (GPS)
  Folyamatos műholdkövetés, helymeghatározás 1m pontossággal az értékvédelem érdekében
 • Üzemanyagkártya szolgáltatás
  Üzemanyag kártya megrendelés, kiszállítás, adminisztráció. üzemanyag számlák ellenőrzése, üzemanyag felhasználás riport készítése
 • Egyedi igények
  Minden vállalkozás más, ezért nem húzhatjuk mindenkire ugyanazt a kaptafát. Szolgáltatásainkat az Ön igényeinek megfelelően rugalmasan kibővítjük.
04
Adók és vonzatok
Cégautó adó - Teljesítmény adó - Gépjárműadó - Regisztrációs adó
Cégautó adó
Cégautó adó

A gépjármőadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos adókötelezettséget. 2012-től 12 féle cégautóadó tétel lépett életbe, melynek mértéke a gépjármű kilowattban kifejezett teljesítménye és a környezetvédelmi osztályba sorolása alapján kerül meghatározásra.

A Gjt. szerint a cégautóadót a nem magánszemély tulajdonában álló, továbbá az olyan, akár magánszemély tulajdonában álló magyar rendszámú, akár külföldön üzembe helyezett személygépkocsi után kell megfizetni, amely után az Sztv. szerinti költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolási módszerrel költséget (például: üzemanyag, kenőanyagok, alkatrész, javítás, karbantartás díja, személygépkocsi bérleti vagy lízing díja, kötelező-, casco biztosíts díja, gépjárműadó), értékcsökkenési leírást számoltak el.

Az adó alanya hatósági nyilvántartásba szereplő személygépkocsi esetén a járműnyilvántartás szerint bejegyzett tulajdonos, kivéve, ha a tulajdonos magánszemély, és a személygépkocsi után nem történik költségelszámolás. Ha több tulajdonosa van akkor a tulajdoni hányad nagyságában oszlik meg a fizetési kötelezettség. A személygépkocsit pénzügyi lízingbe adják, akkor a lízingbe vevő (és nem a tulajdonos lízingtársaság) az adóalany, szintén kivéve azt az esetet, ha a lízingbe vevő magánszemély, és az általa lízingbe vett személygépkocsi után nem történik költségelszámolás.

 

Cégautó adó mértéke havonta

 

Azokra a hónapokra kell megfizetni, amikor a kötelezettség fennállt. A cégautóadó fizetés kötelezettség a tárgyi adókhoz hasonlóan a keletkezés napján kezdődik és a megszűnéséig fennáll.

 

Teljesítmény adó

A 2006. évi LXI. törvény érelmében 2007. január 1-jétől megszűnt az ún. "súlyadó", a teljesítmény adó váltotta fel, melyet a magyarországi rendszámmal rendelkező járművek után köteles fizetni minden üzembentartó a nyilvántartás szerinti helyi önkormányzat részére, évente.

A teljesítményadó bevezetésének célja a nagyobb motorizációval járó közterhek arányos elosztása. Az Önkormányzatok bevételeinek növelése valamint a közúthálózat karbantartásához és fejlesztéséhez szükséges források előteremtése.

Az adó alapja a személygépkocsik és a motorkerékpárok esetében a hatósági nyilvántartásban meghatározott és nyilvántartott gyártási év és teljesítmény KW-ban kifejezve.

Ha a hatósági nyilvántartásban a motor teljesítménye csak lóerőben van feltüntetve, akkor azt 1,36-tal kell osztani, hogy megkapjuk a kW-ban kifejezett teljesítmény-értéket.

 

Teljesítmény adó évente

 

Az autóbuszok, nyergesvontatók, lakópótkocsik esetében továbbra is megmaradt az "önsúly" szerinti adóztatás. A tehergépjárműveknél szintén nem változik az adóalap, amely az "önsúly" plusz a raksúly 50 százaléka. Az adómérték az esetükben változatlan, a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű nyerges vontató, tehergépjármű, autóbusz esetén 1.200 Ft, egyéb rugózású gépjárművek és pótkocsik esetén 1.380 Ft az "önsúly" minden megkezdett 100 kilogrammja után.

A közteher fizetés alól kivétel:

 • a lassú jármű, és a lassú jármű pótkocsija
 • a négykerekű segédmotor
 • a munkagép
 • CD, CK, DT, és Z betűjelű rendszámtáblával ellátott gépjárművek.

Mentesül továbbá mindenki, aki súlyos mozgáskorlátozott személy, mozgáskorlátozott kiskorú személyt rendszeresen szállító, vele egy háztartásban élő szülő, nevelő, mostoha, vagy örökbefogadó szülő, egy darab 100KW teljesítményt meg nem haladó gépjármű személy taxiként nem üzemelő személygépkocsi adója alól 13,000 forint erejéig.

50%-os adókedvezmény illeti meg:

 • a kizárólag elektromos meghajtású, valamint a hibrid meghajtású személygépkocsit;
 • annak az adóalanynak a - legfeljebb egy darab - személygépkocsiját, aki szülőként, nevelőszülőként, örökbefogadó szülőként háztartásában 3 vagy annál több gyermeket nevel (tart el).

 

Gépjármű adó

A negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó a negyedév azon hónapjaira, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó-, gépjárműadó-kötelezettsége egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.

Ha a cégautó- és a gépjárműadó megfizetésére két különböző személy kötelezett, akkor a levonás nem érvényesíthető. A gépjárműadót mindig az üzembentartónak, a cégautóadót a tulajdonosnak kell megfizetnie.

A gépjárműadó cégautóadóba történő beszámítása akkor lehetséges, ha:

 • csak azon hónapokra eső cégautóadóból vonhatja le, amely hónapokban az adókötelezettsége ugyanazon gépjármű vonatkozásában mindkét adónemben (cégautóadó és gépjárműadó) fennállt
 • a gépjárműadó fizetési kötelezettségének az adóalany a törvényi határidő betartásával eleget tett
 • az adózó hibájára vissza nem vezethető okból a cégautóadó-bevallás benyújtásakor a bevallással érintett hónapokra eső gépjárműadó megfizetésére még nem került sor az érintett hónapokra eső cégautóadóról szóló bevallását ebben az esetben önellenőrzéssel helyesbítheti

A késedelmesen megfizetett gépjárműadó sem utólag, sem a késedelmes befizetést követően esedékes cégautóadóból nem vonható le.

Megfizetés esedékessége, minden év: március 15, szeptember 15.

 

Regisztrációs adó

2003. évi CX törvény alapján regisztrációs adót kell fizetni a Magyarországon forgalomba helyezett személygépkocsi, lakó autó és motorkerékpár után, továbbá a gépjárműflotta-üzemeltető személygépkocsijának belföldi illetőségű személy részére történő bérbeadása esetén.

Az adó alanya az a természetes személy, jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet, akinek (amelynek) a nevére a forgalomba helyezést kezdeményezik

Adó kötelezettség keletkezik a gépjármű:

 • első forgalomba helyezésekor
 • importálásakor
 • közösségen belüli beszerzésekor
 • átalakításkor (személygépkocsi vagy motorkerékpár jön létre)
 • a flotta-üzemeltető személygépkocsijának belföldi illetőségű személy részére történő bérbeadása esetén

Adó összegét a vámhatóság az egyes kategóriák - a jármű üzemletetés szerinti köbcenti és a környezetvédelmi osztályba való besorolás - figyelembe vételével állapítja meg. Átalakítás esetén az átalakított gépjármű forgalomba helyezésekor az adó összegét az átalakítás utáni és az átalakítás előtti állapot közti adó különbözeteként kell megállapítani.

A vámhatóság az adó megfizetéséről, minden esetben adóigazolást állít ki.

 

Regisztrációs adó

 

Adó összege, motorkerékpárok esetén

Regisztrációs adó - motorkerékpárok

 

Regisztrációs adó megfizetésétől mentesül:

 • Magyarországon működő diplomáciai és konzuli képviseletek, valamint nemzetközi szervezetek s ezek nemzetközi szerződés alapján mentességet élvező tagjai és családtagja CK, CD, DT, betűjelű rendszámmal ellátandó gépjárművének forgalomba helyezése esetén.
 • külföldre szállítási céllal belföldön vásárolt gépjármű kivitelére, illetve érvényes forgalmi engedély nélkül Magyarországon tartózkodó gépjármű reexportjára, vagy Magyarországon elvesztett, illetve megrongálódott vagy érvénytelen külföldi rendszámtábla ideiglenes pótlására Z betűjelű rendszámmal ellátandó gépjármű forgalomba helyezése esetén
 • importáló nem kéri a forgalomba helyezést
 • muzeális jellegű gépjármű forgalomba helyezése esetén

 

05
Pénzügyek
Finanszírozás választás - Szükséges dokumentumok
Milyen finanszírozást válasszak?
1. A szolgáltatás általános jellege
Zárt végű pénzügyi lízing
A Hitelintézetekről és Pénzügyi Vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatás.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A Hitelintézetekről és Pénzügyi Vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatás.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A Polgári Törvénykönyv szerinti határozott idejű bérlet, amely kiterjedhet az eszköz üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatásokra is.

2. A szolgáltatás általános jellege
Zárt végű pénzügyi lízing
A Hitelintézetekről és Pénzügyi Vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatás.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A Hitelintézetekről és Pénzügyi Vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatás.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A Polgári Törvénykönyv szerinti határozott idejű bérlet, amely kiterjedhet az eszköz üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatásokra is.

3. A szolgáltatás ÁFA törvény szerinti (speciális) jellege
Zárt végű pénzügyi lízing
Termékértékesítés

Nyílt végű pénzügyi lízing
Szolgáltatásnyújtás (kivéve a maradványértéken való értékesítést, amely termékértékesítésnek minősül)

Operatív lízing (tartós bérlet)
Szolgáltatásnyújtás, ahol az eszköz tulajdonjoga a lízingbeadónál marad, vagyis lízingbevevő általi tulajdonszerzés a futamidő végén sem lehetséges.

4. Finanszírozás célja
Zárt végű pénzügyi lízing
A lízingbeadó által beszerzett eszköz lízingbevevőnek határozott időtartamra történő használatba adása és a lízingbevevő futamidő végi tulajdonszerzése.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A lízingbeadó által beszerzett új-, vagy ÁFÁ-s számlával értékesített használt eszköz lízingbevevőnek határozott időtartamra történő használatba adása, a futamidő végén tulajdonszerzési- és vevőkijelölési opcióval.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A lízingbeadó által beszerzett új-, vagy ÁFÁ-s számlával értékesített használt eszköz lízingbevevőnek határozott időtartamra történő használatba adása. A lízingbevevő a futamidő lejáratával az eszközt visszaszolgáltatja a lízingbeadónak.

5. Tulajdonos
Zárt végű pénzügyi lízing
Lízingbeadó

Nyílt végű pénzügyi lízing
Lízingbeadó

Operatív lízing (tartós bérlet)
Lízingbeadó

6. A használat jogosultja
Zárt végű pénzügyi lízing
Lízingbevevő

Nyílt végű pénzügyi lízing
Lízingbevevő

Operatív lízing (tartós bérlet)
Lízingbevevő

7. A kockázatviselés kötelezettje
Zárt végű pénzügyi lízing
Lízingbevevő

Nyílt végű pénzügyi lízing
Lízingbevevő

Operatív lízing (tartós bérlet)
Lízingbeadó és lízingbevevő a Ptk. szerint.

8. A lízingbevevő tulajdonba kerülése
Zárt végű pénzügyi lízing
A futamidő végén - amennyiben a lízingbevevő minden kötelezettségét teljesítette - automatikus.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A lízingbevevőnek maradványértéken történő vételi és vevőkijelölési joga van. A futamidő végén a Lízingbeadó felhívására kell nyilatkoznia az eszköz további sorsáról. A lízingbevevő úgy is dönthet, hogy nem vásárolja meg az eszközt és vevőt sem jelöl ki, mely esetben a gépkocsi egyidejű visszaszolgáltatása mellett mentesül a maradványérték megfizetése alól, vagy a maradványértéket - egy új szerződés keretében - tovább finanszíroztathatja.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A futamidő végén lízingbevevő nem szerezhet tulajdonjogot az eszközön. Elővásárlási jog ával élhet.

9. Kinek a könyveiben szerepel az eszköz?
Zárt végű pénzügyi lízing
Lízingbevevő

Nyílt végű pénzügyi lízing
Lízingbevevő

Operatív lízing (tartós bérlet)
Lízingbeadó

10. Az eszköz aktiválás bizonylata a lízingbevevőnél
Zárt végű pénzügyi lízing
A bruttó eszközértékről a Lízingbeadó (vagy a Szállító) által kiállított számla.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A nettó eszközértékről a lízingbeadó által kiállított, ÁFA levonásra nem jogosító számviteli bizonylat.

Operatív lízing (tartós bérlet)
Mivel a lízingbeadó könyveiben szerepel az eszköz, így lízingbevevői oldalon aktiválás nem történik.

11. Az értékcsökkenés (amortizáció) elszámolására jogosult
Zárt végű pénzügyi lízing
Lízingbevevő

Nyílt végű pénzügyi lízing
Lízingbevevő

Operatív lízing (tartós bérlet)
Lízingbeadó

12. Beszerzési ár ÁFÁ-jának lízingbeadó általi levonhatósága, a levonás jogcíme.
Zárt végű pénzügyi lízing
Az eszköz szállítója által kiállított (ÁFÁ-s) számla alapján. Az ÁFÁ-t a lízingbeadó személygépkocsi esetén is levonhatja (visszaigényelheti). Jogcíme: eszköz továbbértékesítési célú beszerzése.

Nyílt végű pénzügyi lízing
Az eszköz szállítója által kiállított (ÁFÁ-s) számla alapján. Az ÁFÁ-t a lízingbeadó személygépkocsi esetén is levonhatja (visszaigényelheti). (A Magyarországon már forgalomba helyezett használt eszköz esetén, amennyiben az eszköz eladója a különbözeti ÁFA szabályoknak megfelelően kiállított számlát bocsájt ki, a Lízingbeadó részéről nincs levonható, visszaigényelhető ÁFA tartalma az ügyletnek.) Jogcíme: eszköz szolgáltatás nyújtása céljából történő beszerzése.

Operatív lízing (tartós bérlet)
Az eszköz szállítója által kiállított (ÁFÁ-s) számla alapján. Az ÁFÁ-t a lízingbeadó személygépkocsi esetén is levonhatja (visszaigényelheti). (A Magyarországon már forgalomba helyezett használt eszköz esetén, amennyiben az eszköz eladója a különbözeti ÁFA szabályoknak megfelelően kiállított számlát bocsájt ki, a Lízingbeadó részéről nincs levonható, visszaigényelhető ÁFA tartalma az ügyletnek.) Jogcíme: eszköz szolgáltatás nyújtása céljából történő beszerzése.

13. Az ÁFA lízingbevevő általi levonhatósága, a levonás jogcíme.
Zárt végű pénzügyi lízing
Személygépkocsi esetén (kivéve taxi) nem vonható le (nem igényelhető vissza). Jogcíme: eszköz beszerzés.

Nyílt végű pénzügyi lízing
Az első lízingdíj (önerő), valamint a havi lízingdíjak tőkerészére jutó ÁFA személygépkocsi esetén is (a céges használat arányában) levonható (visszaigényelhető), ha egyébként a lízingbevevő ÁFA levonására jogosult adóalany. Jogcíme: szolgáltatás igénybevétele.

Operatív lízing (tartós bérlet)
Az első lízingdíj (önerő), valamint a havi lízingdíjak ÁFA-ja személygépkocsi esetén is (a céges használat arányában) levonható (visszaigényelhető), ha egyébként a lízingbevevő ÁFA levonására jogosult adóalany. Jogcíme: szolgáltatás igénybevétele.

14. Ténylegesen finanszírozott összeg
Zárt végű pénzügyi lízing
Bruttó ár - bruttó önerő.

Nyílt végű pénzügyi lízing
Nettó ár + regisztrációs adó - nettó önerő.

Operatív lízing (tartós bérlet)
Nettó ár + regisztrációs adó - nettó önerő.

15. Havi díjak
Zárt végű pénzügyi lízing
Annuitásos fizetési ütemezés esetén azonos nagyságú (ÁFÁ-t nem tartalmazó) havi törlesztő részletek.

Nyílt végű pénzügyi lízing
Annuitásos fizetési ütemezés esetén azonos nagyságú nettó (ÁFA nélküli) havi törlesztő részletek, azonban a tőkerészre jutó ÁFA miatt a fizetendő bruttó lízingdíj összege hónapról hónapra kismértékben emelkedik, ugyanis a havi törlesztő részleten belül a tőkerész az annuitás szabályai miatt folyamatosan emelkedik, miközben a kamatrész csökken. (Az emelkedés mértéke az ügyleti kamatláb nagyságától függ.)

Operatív lízing (tartós bérlet)
A bruttó havi lízingdíjak azonos nagyságúak, teljes nettó összegük költségként (az 5. számlaosztályban) - a céges használat arányában személygépkocsi esetén is - elszámolható.

16. Kamat elszámolása
Zárt végű pénzügyi lízing
A lízingbevevő a teljes kamatösszeget a fizetés ütemében költségként elszámolhatja.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A lízingbevevő a teljes kamatösszeget a fizetés ütemében költségként elszámolhatja.

Operatív lízing (tartós bérlet)
Operatív lízing esetén a lízingdíj nem kerül megbontásra tőkére és kamatra.

17. Tőkerész elszámolása
Zárt végű pénzügyi lízing
Kötelezettségcsökkenésként számolható el.

Nyílt végű pénzügyi lízing
Kötelezettségcsökkenésként számolható el.

Operatív lízing (tartós bérlet)
Operatív lízing esetén a lízingdíj nem kerül megbontásra tőkére és kamatra.

18. Forgalmi engedély
Zárt végű pénzügyi lízing
A lízingbeadó tulajdonosként, a lízingbevevő üzembentartóként szerepel a forgalmi engedélyben.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A lízingbeadó tulajdonosként, a lízingbevevő üzembentartóként szerepel a forgalmi engedélyben.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A lízingbeadó tulajdonosként, míg a lízingbevevő üzembentartóként szerepeltethető a forgalmi engedélyben, de ez utóbbi a jelenleg hatályos adózási szabályok értelmében nem javasolt, ugyanis ha nincs külön bejegyzett üzembentartó, akkor a cégautó adó csökkenthető a gépjármű adó (teljesítmény alapú helyi adó) összegével.

19. Tulajdonszerzési illeték fizetése a futamidő kezdetén
Zárt végű pénzügyi lízing
A teljes illetéket a lízingbevevő fizeti.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A lízingbevevő az üzembentartói jogának bejegyzéséért a tulajdonszerzési illeték 25%-át fizeti.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A lízingbevevő az üzembentartói jogának bejegyzéséért a tulajdonszerzési illeték 25%-át fizeti (nem kötelező feltétel).

20. Tulajdonszerzési illeték fizetése a futamidő végén
Zárt végű pénzügyi lízing
Nincs. (Csak a lízingbebevő nevére átírt új törzskönyv és forgalmi engedély kiállításért kell fizetni.)

Nyílt végű pénzügyi lízing
Ha a lízingbevevő szerez tulajdont, akkor az aktuális tulajdonszerzési illeték csökkentve a szerződéskötéskor már megfizetett illeték összegével. Ha a lízingbevevő nem kíván tulajdonba kerülni (visszaadja az eszközt), akkor nincs illetékfizetési kötelezettsége. Ha - a lízingbevevő által kijelölt - harmadik személy szerez tulajdont, akkor az aktuális tulajdonszerzési illeték 100%-a a tulajdonba kerülő személyt terheli.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A lízingbevevő nem szerez tulajdont, ezért nincs illetékfizetési kötelezettsége sem.

21. A futamidő lejárta előtt a lízingbevevő kérésére megszűnő szerződés
Zárt végű pénzügyi lízing
A lízingbeadó elszámol a lízinbevevővel. A lízingbevevő köteles megfizetni a teljes aktuális tőketartozást, az előző kamatfizetés óta eltelt időszakra jutó kamattartozást (deviza alapú szerződés esetén az árfolyamkülönbözettel együtt), valamint minden egyéb, a szerződéssel kapcsolatos lejárt tartozást, költséget, késedelmi kamatot, stb. A tartozás kiegyenlítését követően a lízingbeadó a lízingbevevő tulajdonába adja a járművet.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A lízingbeadó elszámol a lízinbevevővel. A lízingbevevő köteles megfizetni a teljes aktuális tőketartozást (a maradványértéket is beleértve), az előző kamatfizetés óta eltelt időszakra jutó kamattartozást (deviza alapú szerződés esetén az árfolyamkülönbözettel együtt), valamint minden egyéb, a szerződéssel kapcsolatos lejárt tartozást, költséget, késedelmi kamatot, stb. A Lízingbeadó - a hatályos számviteli szabályoknak megfelelően - a maradványértéket is magában foglaló teljes tőketartozásnak megfelelő összegű értékesítési számlát bocsát ki, melyre jutó ÁFÁ-t a lízingbevevő nem jogoult levonni. A tartozás kiegyenlítése után a lízingbeadó a lízingbevevőnek kiadja a jármű törzskönyvét.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A lízingbeadó elszámol a lízinbevevővel. A Ptk. alapján az operatív lízing (határozott idejű bérleti) szerződés futamidő lejárta előtti megszűnése esetén a lízingbeadó jogosult a teljes hátralévő lízingdíjra. (A gyakorlatban azonban a lízingbeadó általában csak a teljes lízingdíj diszkontált értékét követeli a lízingbevevőtől.)

22. A futamidő lejárta előtt külső objektív okból (pl. totálkár, lopás) megszűnő szerződés
Zárt végű pénzügyi lízing
A lízingbeadó elszámol a lízinbevevővel. A lízingbevevő köteles megfizetni a teljes aktuális tőketartozást, az előző kamatfizetés óta eltelt időszakra jutó kamattartozást (deviza alapú szerződés esetén az árfolyamkülönbözettel együtt), valamint minden egyéb, a szerződéssel kapcsolatos lejárt tartozást, költséget, késedelmi kamatot, stb. Ha a gépjárműre kötött biztosítás fizet, akkor a lízingbeadó a biztosító által térített összeget levonja a tartozásból. A negatív különbséget kifizeti a lízingbevevő számára, ellenkező esetben a lízingbevevő köteles a különbözetet megfizetni. A tartozás rendezését követően a lízingbeadó kiadja a jármű törzskönyvét.

Nyílt végű pénzügyi lízing
A lízingbeadó elszámol a lízinbevevővel. A lízingbevevő köteles megfizetni a teljes aktuális tőketartozást (a maradványértéket is beleértve), az előző kamatfizetés óta eltelt időszakra jutó kamattartozást (deviza alapú szerződés esetén az árfolyamkülönbözettel együtt), valamint minden egyéb, a szerződéssel kapcsolatos lejárt tartozást, költséget, késedelmi kamatot, stb. A Lízingbeadó ? a hatályos számviteli szabályoknak megfelelően ? a maradványértéket is magában foglaló teljes tőketartozásnak megfelelő összegű értékesítési számlát bocsát ki, melyre jutó ÁFÁ-t a lízingbevevő nem jogoult levonni. Ha a gépjárműre kötött biztosítás fizet, akkor a lízingbeadó a biztosító által térített összeget levonja a tartozásból. A negatív különbséget kifizeti a lízingbevevő számára, ellenkező esetben a lízingbevevő köteles a különbözetet megfizetni. A tartozás rendezését követően a lízingbeadó a lízingbevevőnek kiadja a jármű törzskönyvét.

Operatív lízing (tartós bérlet)
A lízingbeadó elszámol a lízinbevevővel. A lízingbevevő az eszköz lízingbeadónál nyilvántartott könyvszerinti értéke és a tényleges eladási ár, valamint a biztosító által térített összeg különbözetét köteles megfizetni. Ha a különbözet nulla vagy negatív, akkor a lízingbevevőnek nem kell fizetnie.

23. Minimális induló összeg (saját erő) (Ft)
Zárt végű pénzügyi lízing
-HUF devizanem esetén: 20%. -EUR devizanem esetén: 35% induló összeg

Nyílt végű pénzügyi lízing
HUF és EUR devizanem esetén: 20% induló összeg

Operatív lízing (tartós bérlet)
HUF és EUR devizanem esetén: 0% induló összeg

24. Szokásos maradványérték
Zárt végű pénzügyi lízing
0%

Nyílt végű pénzügyi lízing
1 - 60%

Operatív lízing (tartós bérlet)
Futamidő és a futásteljesítmény alapján a piaci ár %-os arányában

25. Futamidő
Zárt végű pénzügyi lízing
- 12 - 96 hó - közép vagy hosszú táv, határozott időtartam

Nyílt végű pénzügyi lízing
- 12 - 84 hó - közép vagy hosszú táv, határozott időtartam

Operatív lízing (tartós bérlet)
- 6 - 60 hó, a lejáratot követően hosszabbítható - rövid vagy középtáv, határozatlan időtartam is lehet

26. Kockázatok
Zárt végű pénzügyi lízing
-árfolyam kockázat (EUR) -idő előtti lezárás (totálkár, lopás) esetén

Nyílt végű pénzügyi lízing
-árfolyam kockázat (EUR) -idő előtti lezárás (totálkár, lopás) esetén -alúlfutás vagy túlfutás (km) -túl alacsony maradványérték (NAV => utólagos, zárt pénzügyi konstrukcióvá minősítés)

Operatív lízing (tartós bérlet)
-árfolyam kockázat (EUR) -idő előtti lezárás (totálkár, lopás) esetén -alúlfutás vagy túlfutás (km)

27. Fizetési mód
Zárt végű pénzügyi lízing
- Csekk - Csoportos beszedés - Átutalás

Nyílt végű pénzügyi lízing
- Csoportos beszedés - Átutalás

Operatív lízing (tartós bérlet)
- Csoportos beszedés - Átutalás

28. Jogi háttér
Zárt végű pénzügyi lízing
- 1996. évi CVII törvény a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról

Nyílt végű pénzügyi lízing
- 1996. évi CVII törvény a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról

Operatív lízing (tartós bérlet)
- Polgári törvénykönyv 1959. évi IV. tv.

29. Kinek érdemes választania
Zárt végű pénzügyi lízing
- Magánszemélyeknek - Egyéni vállalkozóknak - Társasá vállalkozásoknak - Egyéb gazdálkodó szervezeteknek

Nyílt végű pénzügyi lízing
- Magánszemélyeknek - Egyéni vállalkozóknak - Társasá vállalkozásoknak - Egyéb gazdálkodó szervezeteknek

Operatív lízing (tartós bérlet)
- Egyéni vállalkozóknak - Társasá vállalkozásoknak

30. A zárt végű pénzügyi lízing előnyei
Zárt végű pénzügyi lízing - Nyílt végű pénzügyi lízing - Operatív lízing (tartós bérlet)
A lízingtárgy tulajdonjoga automatikusan a lízingbe vevőre száll a futamidő végén. Nincs havonkénti ÁFA fizetési kötelezettség.

31. A nyílt végű pénzügyi lízing előnyei
Zárt végű pénzügyi lízing - Nyílt végű pénzügyi lízing - Operatív lízing (tartós bérlet)
Az ÁFA - a tőketörlesztés ütemében - a céges használat arányában személygépkocsi esetén is levonható (visszaigényelhető). Az ÁFA a futamidő során - a tőketörlesztés ütemében - részletekben kerül megfizetésre, amely még a magánszemélyek és ÁFA levonásra nem jogosult vállalkozások számára is kamatelőnyt jelent. A futamidő végén nincs tulajdonszerzési kötelezettség, így a lízingbevevő - saját döntése szerint - mentesülhet a maradványérték megfizetésétől. (Ekkor a gépjárművet vissza kell szolgáltatnia a lízingbeadónak.) Csak a tulajdonszerzési illeték negyede fizetendő a futamidő kezdetekor.

32. Az operatív lízing (tartós bérlet) előnyei
Zárt végű pénzügyi lízing - Nyílt végű pénzügyi lízing - Operatív lízing (tartós bérlet)
Az ÁFA - a lízingdíj fizetés ütemében - a céges használat arányában személygépkocsi esetén is levonható (visszaigényelhető). Teljes törlesztés költségként számolható el Mérlegen kívüli finanszírozást kínál Lízingdíjak nem növelik a tartozás állományt Gyors költségelszámolás Csökkenti az elavulás kockázatát A futamidő végi maradványérték csökkenti a havi lízingdíj összegét. Átlátható és kalkulálható kiadás egy díjban összpontosúl (finaszírozás + szolgáltatás(ok) + adó(k) + biztosítás(ok)). A lízingdíjban foglalt kapcsolódó szolgáltatások (szervizszolgáltatás, gumicsere szolgáltatás, stb.) ÁFÁ-ja a céges használat arányában személygépkocsi esetén is levonható (visszaigényelhető). Üzemeltetéssel járó terhet leveszi a bérbevevő válláról (teljes körü ügyintézés). Lehetséges a szerződés meghosszabbítása. Egyedi igényekhez igazítható

 

Szükséges dokumentumok
 • aláírási címpéldány
 • társasági szerződés
 • aláíró személyes dokumentumai (személyi igazolvány, adókártya, jogosítvány)
 • cégkivonat (30 napnál nem régebbi)
 • mérleg eredmény kimutatás, minden oldalon cégszerűen aláírva, pecsételve (2010-re vonatkozó teljes beszámoló)
 • aktuális főkönyvi kivonat, minden oldalon cégszerűen aláírva, pecsételve (2011-es mérleg és a főkönyvet)
 • NAV folyószámla vagy "0" -ás igazolás

 

06
Folyamatok
Mire számítsak, hogyan működik
Mire számítsak, hogyan működik ez az egész?
Folyamatok - Mire számítsak, hogyan működik ez az egész?

 

GY
GYIK
Gyakori kérdések és válaszok
1. Benne van-e a casco az üzembe helyezés díjába?
Nem, a biztosítás finanszírozáson kívüli tétel, mely külön - tételesen - kerül részletezésre és egyben a havi bérleti díj részét képezi.

2. A gépkocsi árának teljes áfa tartalma visszaigényelhető, vagy csak ami befizetésre került?
A nettó érték + regisztrációs adó a finanszírozás alapja. Az áfa a befizetett induló összegnél és a havi bérleti díjból levonható, visszaigényelhető a magán használat mértékében. (feltételezi, hogy áfa levonására jogosult adóalany)

3. Ha céges autót vásároltam, de magán célra is fogom használni akkor is visszaigényelhetem az Áfa-t 100%-ban?
Nem, ebben az esetben 60-40% -ban igényelheti vissza, kivétel ha a magánhasználat megfizetésre kerül.

4. Lehet-e casco nélkül lízingelni autót?
Nem, az eszköz teljes védelme a bérbeadó kockázata.

5. A befizetett önerőről hogyan/kitől kapok számlát?
Önerőről a finanszírozást nyújtó pénzintézettől vagy a bérbeadó cégtől kap számlát.

6. Ki fizeti és hogyan az illetéket?
Bérbeadó fizeti a teljes összeget. Amennyiben a bérbevevő üzembentartóként kíván szerepelni abban az esetben az illeték 30%-a Önt terheli.

7. Hogyan történik az elszámolás amennyiben korábban szeretne kiszállni a gépkocsiból?
A lízingbeadó elszámol a lízingbevevővel. A lízingbevevő az eszköz lízingbeadónál nyilvántartott könyvszerinti értéke és a tényleges eladási ár, valamint a biztosító által térített összeg különbözetét köteles megfizetni. Ha a különbözet nulla vagy negatív, akkor a lízingbevevőnek nem kell fizetnie.

8. A havi költségnek a teljes vagy csak a tőkerészre eső áfa tartalmát lehetséges visszaigényelni?
Nyíltvégű pénzügyi lízing esetén a tőkére eső áfa tartalom igényelhető vissza a magánhasználat mértékében. Operatív pénzügyi lízing esetén a kamat és a tőke nem kerül bontásra, így a teljes bérleti díj áfa tartalma igényelhető vissza a magán használat mértékében.

9. Hogyan bonyolódik a szerviz elvégzése, gumi csere? Szerviz végzi vagy a flottakezelő?
A bérbevevő által választott konstrukció (operatív pénzügyi lízing esetén) amennyiben ezt a szolgáltatást is tartalmazza akkor a felmerülő szerviz költségeket a bérbeadó (flottakezelő) rendezi az bérbevevő szervizkeretének terhére. Amennyiben ez a kereten felüli tétel akkor eseti számlázással kerül elszámolásra.

10. A futamidő lejártát követően, hogyan történik a gépkocsi kivásárlása?
Nyíltvégű pénzügyi lízing esetén a lízingbe vevő kijelölhet egy vevőt, aki maradványértéken megvásárolja. Operatív pénzügyi lízing esetén elővásárlási joggal élhet.

11. Milyen időközönként lehet az áfát visszaigényelni?
Adóalany függvénye, havi, negyedéves, éves áfa visszaigénylés

12. Külföldre milyen feltételekkel utazhatok?
Lehet eltérés egyes finanszírozók között, azonban a külföldre való utazás feltételeit általában a nem szokták megkötni.

13. Kik vezethetik a gépkocsit? És milyen engedélyre van ehhez szükség?
Nem kötik engedélyhez a cég vagy a cég megbízottja vezetheti.

14. Menetlevelet kell vezetni?
Csak tehergépkocsi esetén szükséges menetlevél, melynek több oka is van. Személyautónál útnyilvántartás szükséges.

15. Milyen arányban kell megjelölni a magán és céges használatot?
Amilyen arányban használják magán célra Magán használat esetén az áfa 60%-a igényelhető vissza.

16. Csak új autókra érvényes?
Az áfa megfizetése alá tartozó (kivéve különbözeti áfa) miden jármű.

17. Könyvekben hogy szerepel? Értékcsökkenés hol jelenik meg?
Nyíltvégű pénzügyi lízing: mint szolgáltatás igénybevétele, és az értékcsökkenés a lízingbevevőnél jelentkezik Operatív pénzügyi lízing: mint szolgáltatás igénybevétele, de az amortizáció a lízingbeadónál jelentkezik

18. Meg tudom venni a gépjárművet?
Nyíltvégű pénzügyi lízing: igen - Operatív pénzügyi lízing: nem

19. Áfa hogyan kell fizetni?
Az áfa összegét a lízing vagy bérleti díj tartalmazza.

20. Maradványértékre fizetek-e kamatot? Ha igen, akkor mennyit és hogyan, illetve milyen devizanemre lehetséges?
Igen a maradványértékre is számítódik kamat, melynek a mértéke finanszírozónként más és más. Devizanem: HUF, EUR elvétve CHF lehetséges.

21. Mitől függ, hogy van-e indulórészlet?
Az önerő mértéke bonitás (adósminősítés) vizsgálatot és az eszköz kockázati értékének megállapítását követően kerül meghatározásra. Nyíltvégű pénzügyi lízing esetén min 20%, operatív pénzügyi lízing esetén 0% is lehetséges.

22. Mennyi a maximális futamidő?
Nyíltvégű pénzügyi lízing: 84 hó - Operatív pénzügyi lízing: 60 hó, hosszabbítható

23. Mitől függ a maradványérték összege, mi van akkor ha én már az elején tudom, hogy meg akarom vásárolni az autót, milyen értéket állítsak be?
Nyíltvégű pénzügyi lízing esetén a maradványérték szinte rugalmasan állítható, azonban olyan értéket érdemes beállítani, ami a jármű korának, futásteljesítményének és a piaci árának a vásárlás pillanatában megfelel, hisz ellenkező esetben a NAV, vizsgálat esetén visszaminősítheti a konstrukciót. Operatív pénzügyi lízing esetén a futamidő és futásteljesítmény mértékében a finanszírozó vagy a visszavásárlást végző/adó szervezet határozza meg a maradványértéket, mely minden esetben a pici árat célozza meg.

24. Hogyan befolyásolja a könyveimet, vagy hogy jelenik meg a könyveimben a lízingdíj?
Operatív pénzügyi lízing esetén a lízingdíjak nem növelik a tartozás állományt, gyors költségelszámolás, nincs értékcsökkenés.

25. Hogy befolyásolja a Cashflow-at?
Az operatív pénzügyi lízing cashflow csökkentő

26. Mit kell tudni a cégautóadóról?
A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) IV. fejezete szabályozza a cégautóadóval kapcsolatos adókötelezettséget. 2012-től 12 féle cégautóadó tétel lépett életbe, melynek mértéke a gépjármű kilowattban kifejezett teljesítménye és a környezetvédelmi osztályba sorolása alapján kerül meghatározásra.

A Gjt. szerint a cégautóadót a nem magánszemély tulajdonában álló, továbbá az olyan, akár magánszemély tulajdonában álló magyar rendszámú, akár külföldön üzembe helyezett személygépkocsi után kell megfizetni, amely után az Sztv. szerinti költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolási módszerrel költséget (például: üzemanyag, kenőanyagok, alkatrész, javítás, karbantartás díja, személygépkocsi bérleti vagy lízing díja, kötelező-, casco biztosítás díja, gépjárműadó), értékcsökkenési leírást számoltak el.

Az adó alanya hatósági nyilvántartásba szereplő személygépkocsi esetén a járműnyilvántartás szerint bejegyzett tulajdonos, kivéve, ha a tulajdonos magánszemély, és a személygépkocsi után nem történik költségelszámolás. Ha több tulajdonosa van akkor a tulajdoni hányad nagyságában oszlik meg a fizetési kötelezettség. A személygépkocsit pénzügyi lízingbe adják, akkor a lízingbe vevő (és nem a tulajdonos lízingtársaság) az adóalany, szintén kivéve azt az esetet, ha a lízingbe vevő magánszemély, és az általa lízingbe vett személygépkocsi után nem történik költségelszámolás.

Mértéke (Gjt. 17/E. §.)

Azokra a hónapokra kell megfizetni, amikor a kötelezettség fennállt. A cégautóadó fizetés kötelezettség a tárgyi adókhoz hasonlóan a keletkezés napján kezdődik és a megszűnéséig fennáll.

27. Mit kell tudni a gépjárműadóról?
A negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után az adóalany terhére az önkormányzati adóhatóság által megállapított gépjárműadó a negyedév azon hónapjaira, amelyben a személygépkocsi utáni cégautóadó-, gépjárműadó-kötelezettsége egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett.

Ha a cégautó- és a gépjárműadó megfizetésére két különböző személy kötelezett, akkor a levonás nem érvényesíthető. A gépjárműadót mindig az üzembentartónak, a cégautóadót a tulajdonosnak kell megfizetnie. A gépjárműadó cégautóadóba történő beszámítása akkor lehetséges, ha:
 • csak azon hónapokra eső cégautóadóból vonhatja le, amely hónapokban az adókötelezettsége ugyanazon gépjármű vonatkozásában mindkét adónemben (cégautóadó és gépjárműadó) fennállt
 • a gépjárműadó fizetési kötelezettségének az adóalany a törvényi határidő betartásával eleget tett
 • az adózó hibájára vissza nem vezethető okból a cégautóadó-bevallás benyújtásakor a bevallással érintett hónapokra eső gépjárműadó megfizetésére még nem került sor az érintett hónapokra eső cégautóadóról szóló bevallását ebben az esetben önellenőrzéssel helyesbítheti
A késedelmesen megfizetett gépjárműadó sem utólag, sem a késedelmes befizetést követően esedékes cégautóadóból nem vonható le. Megfizetés esedékessége, minden év:
 • március 15
 • szeptember 15


 

K
Kapcsolat
Vegye fel a kapcsolatot velünk most

 

Németh Nándor
Németh Nándor
*A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, nem minősülnek konkrét árajánlattételnek. Az árváltozás jogát fenntartjuk.
Weboldalunk a legjobb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Weboldalunk használatával jóváhagyja a sütik használatát.
Elfogadom
Szüksége van személyes tanácsadásra a választáshoz?
Kérjen visszahívást!
×
Amennyiben rendszeresen tájékoztatást szeretne kapni a PEUGEOT GABLINI akcióiról, újdonságairól, híreiről, regisztráljon és legyen hírlevelünk olvasója!
Feliratkozom a hírlevélre: