fbpx

Szervíz segélyvonal: +36 1 877 2161

Karbantartási tanácsok

Ismerkedjen meg azokkal az érdekes és hasznos műszaki információkkal, melyeket a gépjárművek karbantartásával kapcsolatban érdemes megjegyeznie.

Válasszon a kategóriák közül:

1. Karbantartás
2. Ablaktörlő
3. Akkumulátor
4. Fékek
5. Abroncsok/Kenőanyagok
6. Klímaberendezés
7. Lengéscsillapító
8. Részecskeszűrő/Szélvédő
1

Karbantartás

Gépjárműve, használattól függően igényelhet normál vagy fokozott karbantartást. Annak érdekében, hogy gépjárművét minél tovább használhassa teljes megelégedéssel, kérjük vegye figyelembe az alábbiakat:

A gépjármű fokozott igénybevételének körülményei:

 • Az alábbi különleges körülmények között történő használat esetén gépjárműve fokozott igénybevételnek van kitéve, és speciális karbantartást igényel:
   • Állandó váltott üzem
   • Városi használat (pl. taxi, mentőautó, átlagos sebesség 20 km/ h alatt)
   • Rövid útszakaszok gyakori megtétele hideg motorral (kevesebb, mint 10 km)
   • Hosszabb tartózkodás:
    • Poros levegőn
    • Olyan országokban, ahol a PEUGEOT ajánlásainak nem megfelelő üzemanyagot forgalmaznak
   • Az alábbi üzemanyagok használata, akár csak alkalomszerűen is: B20 vagy B30 biodízel (dízelmotorok) vagy 3%-nál több metanolt tartalmazó benzin (benzinmotorok)
 • A gépjármű fokozott igénybevételének iratokban történő rögzítésének szükségessége és elmaradásának esetleges következményei:
   • Karbantartás során a márkaszerviz a következő ellenőrzés időpontjának előírásakor javasolhatja a fokozott karbantartáshoz tartozó rövidebb időintervallumot, amennyiben azt az üzemeltetés indokolja, mely a gépjármű élettartamát pozitívan befolyásolhatja. Ezen bejegyzés nem kötelező, a használó érdekében, és a gépjármű megbízható, hosszú távú üzemelése érdekében javasolható.
 • A gépjármű fokozott igénybevételének lehetséges (műszaki és szerződéses) következményei:
   • A fokozott igénybevétel következtében a gépkocsi különféle egységei nagyobb elhasználódásnak vannak kitéve, így pl. a kenési rendszerében az olaj idő előtti elhasználódása következhet be, mely a motor élettartamára károsan hathat. A fokozott igénybevétel nem befolyásolja a gépjármű jótállását.
 • A gépjármű fokozott igénybevétele esetén felmerülő (szükséges vagy ajánlott) szervizintervallum elmaradásának lehetséges (műszaki és szerződéses) következményei:
  • A motorolajból kirakódó szennyeződések károsíthatják a gépjármű alábbi részegységeit: Szelepek és Kenési rendszer.
  • A gépjármű különböző forgó-kopó egységei az átlagosnál rövidebb időn belül elhasználódhatnak. Ebből kifolyólag szűkebb karbantartási/ellenőrzési periódusokat igényelnek.
   A fokozott igénybevételű használatra vonatkozó karbantartási periódusok elmulasztása nem befolyásolja a gépjármű jótállását.

Turbós benzines motorok

A PSA, a termékek megbízható, tartós működése érdekében, az 1,2 EB Turbo és 1,6 EP Turbo motorokkal szerelt járművek esetén az alábbi karbantartási intervallumokat írja elő:

a jelzett típusú motorokkal szerelt járműveket minden esetben az európai fokozott igénybevételre vonatkozó karbantartási intervallum (eltelt idő vagy megtett kilométer) alapján kell kezelni:

 • 1,2 EB Turbo esetén: 15.000 km vagy 1 év futásteljesítményenkénti karbantartás
 • 1,6 EP Turbo esetén: 20.000 km vagy 1 év futásteljesítményenkénti karbantartás

Amennyiben az előírt szervizintervallumot elmulasztja, úgy a mulasztással okozott műszaki meghibásodok esetén a gépkocsi elveszti a garanciát a mulasztás miatt meghibásodott alkatrészek tekintetében. Természetesen a fokozott igénybevétel önmagában, valamint a fokozott igénybevételű használatra vonatkozó karbantartási periódusok elmulasztása önmagában nem befolyásolja a gépjármű jótállását. Így a garancia változatlanul megmarad azon meghibásodások esetében, amelyek nem az előírt szervizintervallumok elmulasztása következményeként merülnek fel.

2

Ablaktörlő

Az időjárás viszontagságai, a hirtelen hőmérséklet-változások, vagy csak maga a használat gyorsan csökkenti az ablaktörlőlapátok hatékonyságát.

3

Akkumulátor

Az akkumulátor az Ön gépjárművének egyik legfontosabb működési egysége, nélküle, a gépjármű be sem indul. 

Ugyanakkor egyben veszélyforrás is, és nem használható az alapvető biztonsági rendelkezések betartása nélkül. Ebben az útmutatóban megtalál minden információt, mely az akkumulátor működésének megértéséhez szükséges.

Természetesen, amennyiben további információra vagy tanácsra van szüksége, bátran forduljon a Peugeot márkaszerviz hálózat szakembereihez, akik szakmai hozzáértésükkel garantálják, hogy Ön biztonságban autózzon.

4

Fékek

A fékrendszer a biztonság szempontjából legjelentősebb berendezés.
Jelen tájékoztató sok információval szolgál, de ha bővebb felvilágosítást vagy tanácsot szeretnének, természetesen megkérdezhetik a Peugeot hálózat szakembereit, akik készségesen segítenek, hogy Önök a legnagyobb biztonságban autózhassanak.

5

Abroncsok és kenőanyagok 

Gumiabroncsok

A jó gumiabroncsok elengedhetetlenek a gépjármű biztos úttartásához.
Ezért különös figyelmet kell fordítani a gumiabroncsok eredeti minőségére és karbantartására. Segítségképpen elkészítettük ezt az útmutatót, amely elmagyarázza, hogy milyen szempontok alapján válassza ki gumiabroncsait, miként ellenőrizze azok jó állapotát, és szükség esetén hogyan cserélje le őket.
Ha tanácsadásra vagy további információra van szüksége, forduljon a Peugeot márkaszerviz-hálózat szakembereihez, használja ki hozzáértésüket és autózzon teljes biztonságban.

Kenőanyagok

A motor akkor tudja jól kifejteni teljesítőképességét, ha rendszeresen és gondosan karbantartják. Az alapvető karbantartási műveletek közül a legfontosabb az olajcsere, ezért létrehoztuk ezt az útmutatót, amelyben nem csak az olajcseréről van szó, hanem szélesebb értelemben mindenről, ami a motor kenéséhez tartozik.
Bővebb tájékoztatást a Peugeot hálózat szakembereitől kaphatnak.

6

Klímaberendezés

A mai új autók 90 százalékához hasonlóan az Ön járművét is valószínűleg felszerelték légkondicionálóval.

A légkondicionálás elsődleges feladata, hogy a megfelelő klímakomfortot biztosítsa az utastérben, és ezzel növelje a vezetés biztonságát. Ez a kényelmi felszerelés folyamatosan működésben van, a jó működéshez pedig rendszeresen karban kell tartani. A Peugeot ebben a füzetben bemutatja a klímatizálás legfontosabb részeit, valamint kitér a berendezés hasznosságára és karbantartására.

A Peugeot hálózat szakemberei szívesen állnak az Önök rendelkezésére, hogy bôvebb tájékoztatást nyújtsanak.

7

Lengéscsillapítók

Mi a lengéscsillapító? Mi a pontos feladata? Milyen jelenségek figyelhetôk meg az öregedési szakaszban?

Valljuk be, nem sok fogalmunk van ezekről a kérdésekről. Pedig kétségtelen, hogy ez az alkatrész kiemelt szerepet játszik az aktív biztonságban. Amit tudni kell: a lengéscsillapító része a felfüggesztésnek. A jármű felfüggesztésérôl a kerekek és a karosszéria közötti rugalmas kapcsolatot biztosító elemek együttese gondoskodik. Ennek a kapcsolatnak az a feladata, hogy tompítsa azokat az energiákat amelyek az út egyenetlenségeiből adódnak és a karosszériára és az ahhoz kapcsolódó mechanikai elemekre hatnak.

8

Részecskeszűrő és a szélvédő

Részecskeszűrő

A kipufogórendszer 3 fontos területen meghatározó szerepet játszik:

 • Környezetvédelem
 • Hangtompítás
 • Motor teljesítmény

A részecskeszűrőnek (FAP) kiemelkedő szerepe van az üvegházhatás csökkentésében, mely a tartós fejlődés legnagyobb kockázati tényezője. A Peugeot úttörő helyet foglal el a dízel részecske kibocsátás csökkentésére kifejlesztett megoldásaival: ezek a HDi befecskendező rendszer, és a részecskeszűrő. Ezek olyan magas műszaki színvonalú termékek, melyek pontosan követik a gyártó előírásait.

Szélvédő

Vezetés közben semmi sem akadályozhatja a vezetőt a megfelelő kilátásban.
A szélvédő van leginkább kitéve a külső sérüléseknek. Ha a szélvédőt sérülés éri, azonnal ragasszon a sérült felületre egy, a sérült felülettel megegyező nagyságú átlátszó védőfóliát.
Ezzel megakadályozhatja, hogy a szélvédőbe a sérült ponton keresztül szennyeződés vagy víz kerüljön, ami megnehezíti, sőt akár lehetetlenné is teheti a javítást. A védőfólia felragasztása után minél hamarabb vegye fel a kapcsolatot valamelyik hivatalos Peugeot márkaszervizzel!

Szerviz bejelentkezés

Tisztelt Ügyfeleink!

Online szervizbejelentkezéshez, kérjük válassza ki az Önhöz legközelebb eső Peugeot szervizünket és kattintson a megfelelő gombra.

M3 (1152 Budapest, Városkapu u.1.)

Budaörs (2040 Budaörs, Malomkő u.2.)